Onko Elma-Koti maailman paras kehitysvammaisten hoitokoti?

Meidän mielestä on.

Elma-Koti syntyi ajatuksesta, että jokaisella on oikeus asua kodissa. Kodissa, jonka ihmiset tuntevat nimeltä ja tietävät kuka olet. Muistavat miten tykkäät syödä leipäsi, tajuavat milloin jättää rauhaan ja ymmärtävät millainen huumori saa sinut nauramaan.

Kodissa, joka ei vaan tunnu kodilta, vaan on koti.

Ja sitä me ollaan. Me ollaan koti kehitysvammaisille. Unelmasta syntynyt ja rakkaudella rakennettu. Kolmenkymmenen vuoden kokemuksella me tiedämme, mikä oikeasti tekee kodin. Kodin tekevät ihmiset, jotka siellä asuvat.

Elmiksen väki, asukkaat ja hoitajat, elää yhteistä arkea. Me ollaan porukka, joka suree surunsa ja nauraa ilonsa yhdessä. Porukka, joka huolehtii toisistaan.

Meillä saa olla ihan omanlaisensa. Me tuetaan, ei pyritä muuttamaan. Meillä sinä saat päättää, millaista elämää haluat elää. Me kysytään, ei kerrota. Elmiksen porukassa kukaan ei jää yksin.

Jos päätät muuttaa asumaan Elma-Kotiin, pääset osaksi yhteisöä, jossa sinusta välitetään. Omaistesi ei tarvitse murehtia, että mitenkähän siellä menee. Hyvin meillä menee, usko pois!

Millaista on Elma-Kodin arki?

Elma-Koti sijaitsee Koverossa, Revonsonkajan kylällä. Joka puolella on paljon metsää, peltoja ja hienoja vaaroja. Luonto on koko ajan läsnä. Talvella riittää lunta ja kesällä vihreitä puita. Kotipuutarhassa kasvatetaan vihanneksia ja yrttejä. Ruokaa valmistellaan omassa keittiössä. Huoneet ovat viihtyisiä ja yhteisissä tiloissa riittää tekemistä. Talon saunan lisäksi rannasta löytyy grillikodan kainalosta maan mainio puusauna. Saunat lämpiävät useamman kerran viikossa, jos siltä tuntuu.

Taloja on kaksi, Elma ja Elmeri. Elmerissä on tarjolla tehostettua palveluasumista eli hoitaja on paikalla myös öisin.

Elmisläiset reissaavat Joensuussa ja lähipaikkakunnilla töissä, harrastuksissa ja ihmisiä tapaamassa. Juhlia Elmiksellä vietetään myös aina kun mahdollista. Synttärit, joulut, loppiaiset tai vaikka pehmolelun nimipäivät – mikään syy ei ole liian pieni juhlaherkuille ja yhteisille tansseille!

Meidän pienessä porukassa elämä on turvallista, mutta kaikkea muuta kuin tylsää.

Mitenkäs sinne pääsee asumaan?

Elma-Koti on Siun Soten hyväksymä palveluntuottaja. Se tarkoittaa, että voit hakea kotikunnaltasi palveluseteliä, jolla meillä asuminen kustannetaan. Pohjois-Karjalassa palvelusetelit myöntää Siun Sote.

Ota meihin yhteyttä, jos haluat asua Elma-Kodissa. Voit myös kertoa toiveestasi palveluohjaajallesi.

Mitä asuminen Elma-Kodissa maksaa?

Asuminen Elma-Kodissa maksetaan palvelusetelillä. Palvelusetelin lisäksi Elma-Kodin asukkaat maksavat vuokraa, ateriakuluja ja ylläpitomaksua.

Maksuasiat palveluseteleineen voivat tuntua monimutkaiselta, mutta älä huoli. Jos tarvitset apua tai neuvoja, ota meihin yhteyttä. Käydään yhdessä tilanteesi läpi. Autamme jokaista parhaan taitomme mukaan. Tärkeintä on, ettei kukaan jää yksin.

Millaista ruokaa siellä on tarjolla?

Meillä on tarjolla hirmu hyvää ruokaa! Elmerin tilava avokeittiö on kodin sydän, josta herkulliset ruoan tuoksut kantautuvat koko taloon. Ruoka tulee siis suoraan pannulta pöytään. Käytämme keittiössä myös kotipuutarhassa kasvatettuja yrttejä ja vihanneksia. Viikon ruokalistat suunnitellaan aina elmisläisten toiveet ja mieltymykset huomioiden. Pienessä porukassamme me tiedämme mikä kenellekin maistuu!

Elmisläisille on tärkeää, että ruoka on hyvää ja sitä on varmasti riittävästi. Meillä ei lasketa kuinka monta piirakkaa kukakin syö. Ja jos jollekin tulee vieraita ruoka-aikaan, niin tottahan tarjoamme ruokaa myös heille. Ja kahvit keitellään tietenkin myös. Hyvä ruoka tekee kodin!

Ketä siellä on töissä?

Meillä on töissä ihan älyttömän mukava sakki! Meidän väki on fiksua, osaavaa ja ennen kaikkea jokaisella on sydän paikallaan. Kuten asukkaatkin, jokainen työntekijä on omanlaisensa persoona ja perheenjäsen omine persoonallisine piirteineen.

Olennaisinta on meitä kaikkia yhdistävä rakkaus kehitysvammatyöhön. Ja tietenkin elmisläisten oma huumori, jolta eivät voi vierailijatkaan välttyä! Meidän mielestämme elämään kuuluu nauru, eikä koskaan saa olla liian kiire leikinlaskulle. Työ meillä tehdään tosissaan, mutta itseämme emme ota liian vakavasti.

Ketäs siellä asuu?

Jos meidän hoitajat on huippuja, niin asukkaat ne vasta mahtavia onkin! Elmisläiset ovat jokainen omia ainutlaatuisia persooniaan ja täydellisiä juuri sellaisina kuin ovat. Toiset tykkäävät Elastisesta ja toiset Erkki Junkkarisesta. Mutta kaikki Juha Tapiosta!

Asukkaat vieraineen ovat kirjava porukka, josta löytyy jokaiselle sopivaa seuraa. Elmerissä on myös huone yhdessä asuvalle pariskunnalle.

Tuletko mukaan?

ELMA-KOTI HOTLINE

Kysymyksiä? Soita tai laita WhatsApp viestiä.