Elma-Koti – kehitysvammaisten hoitokoti

Elma-Koti on Joensuun Koverossa sijaitseva hoitokoti kehitysvammaisille. Hoitokodin kahdessa rakennuksessa Elmassa ja Elmerissä, on yhteensä 19 asuinhuonetta. Elma tarjoaa palveluasumista ja Elmeri tehostettua palveluasumista.

Elma-Kodissa voi asua vakituisesti, lomailla tai harjoitella asumista asumisvalmennuksessa.

Elma-Kotiin voi päästä asumaan esimerkiksi hakemalla kotikunnalta palveluseteliä ja pyytämällä palveluohjaajalta asumista Elma-Kodissa. Elma-Koti on Siun Soten hyväksymä palveluntuottaja.

Vakituinen asuminen

Sekä Elmassa että Elmerissä voi asua vakituisesti. Hoitoa, ohjausta ja tukea on tarjolla asukkaan omien tarpeiden mukaisesti.

Palveluasumista tarjoavassa Elmassa harjoitellaan itsenäistä elämää, arjen taitoja ja sosiaalista elämää. Elman asukkaat osallistuvat tuetusti esimerkiksi harrastuksiin ja työelämään kodin ulkopuolella. Elmassa majoittuu myös tilapäisiä asukkaita.

Tehostetun palveluasumisen Elmerissä keskiössä ovat voimien ja toimintakyvyn ylläpito sekä laadukas perushoito. Elmeri tarjoaa myös palliatiivista hoitoa. Elmerissä on vain vakituisia asukkaita.

Tällä hetkellä meillä ei ole vapaita vakituisen asumisen paikkoja, mutta olethan yhteydessä, jos asuminen Elma-Kodissa kiinnostaa.

Lomat ja omaishoitajan vapaat

Elmassa voi vierailla lyhyempiä jaksoja lomalla tai omaishoitajan vapaan aikana.

Kotona asuvan kehitysvammaisen omaishoitajalla on lakisääteinen oikeus pitää vapaata hoitotyöstä. Tätä kutsutaan omaishoitajan vapaaksi. Vapaata saa tuetusti vähintään kaksi vuorokautta kuukaudessa. Vapaat ovat hengähdyshetkiä hoitoarjen keskellä. Elma-Koti huolehtii hoidosta turvallisesti ja ammattitaitoisesti vapaan aikana. Omaishoitajien vapaajaksot voivat olla eri mittaisia ja ne suunnitellaan aina yksilöllisesti.

Elmaan voi tulla myös viettämään esimerkiksi kesä- tai hiihtolomaa.

Omaishoitajan vapaajaksojen sekä lomien hinnasta sovitaan erikseen jakson pituuden ja hoidontarpeen mukaisesti. Omaishoitajan vapaajaksoihin voi käyttää palveluseteliä.

Asumisvalmennus

Asumisvalmennus on kotona asuville kehitysvammaisille turvallinen tapa kokeilla, miltä kodin ulkopuolella asuminen tuntuu. Asumisvalmennusjaksot ovat väylä kohti itsenäistä arkea. Jaksojen pituus ja sisältö suunnitellaan yhdessä asumista harjoittelevan, omaisten, palveluohjaajan ja Elma-Kodin hoitajien kanssa. Asumisvalmennuksessa harjoitellaan arjen taitoja ja itsenäisesti pärjäämistä.

Asumisvalmennuksen hinnasta sovitaan erikseen jakson pituuden ja tavoitteiden mukaisesti. Asumisvalmennukseen voi käyttää palveluseteliä.

Hinnat

Vakituisen asumisen hinta koostuu hoivamaksusta ja omavastuuosuudesta. Hoivamaksun maksaa asukkaan kotikunta. Hoivamaksua varten haetaan palveluseteli.

Asukkaan maksama omavastuu koostuu vuokrasta, ateriatarvikemaksusta sekä ylläpitomaksusta. Kehitysvammaisen asukkaan ei tarvitse maksaa palvelujen tuottamisesta eli työstä koituvia kuluja.

Vakituisen asumisen omavastuuhinnat (1.3.2021 alkaen)

  • Vuokra huoneesta riippuen 510,50 € – 573,60 € / kk
  • Ateriatarvikemaksu 12,00 € / vrk
  • Ylläpitomaksu 91,25 € / kk

Vuokra

Vuokra sisältää asumisen yhden hengen huoneessa sekä käyttöoikeuden yhteisiin tiloihin. Oman huoneen voi sisustaa mieleisekseen. Vuokra sisältää myös lämmityksen, sähkön ja veden. Elma-Koti tekee asukkaan kanssa vuokrasopimuksen.

Ateriat

Elma-Kodissa on tarjolla viisi omassa keittiössä valmistettua ateriaa päivässä. Ruoka on aina tuoretta ja valmistuksessa käytetään kotipuutarhan yrttejä ja vihanneksia. Ruokalistat suunnitellaan THL:n ravitsemussuosituksia noudattaen ja asukkaiden henkilökohtaiset toiveet ja mieltymykset huomioiden. Kahvit Elma-Kodissa keitellään tarpeen vaatiessa myös myöhään illalla.

Ateriatarvikemaksua ei veloiteta päiviltä, jotka asukas viettää muualla. Päiviltä, jolloin asukas on työ- tai päivätoiminnassa Elma-Kodin ulkopuolella, veloitetaan puolikas ateriatarvikemaksu. Elma-Kodissa huomioidaan erityisruokavaliot ja erityistarpeet.

Päivän ateriat:

  • aamupala
  • lounas
  • päiväkahvi/välipala
  • päivällinen
  • iltapala

Ylläpitokulut

Ylläpitokuluihin sisältyvät kodin yhteiset tarpeet ja palvelut, kuten internet-yhteys, yhteinen tv, puhelinkulut, yhteiset sanoma- ja aikakausilehdet, sisustustarvikkeet ja kodin pientarvikkeet, yhteisten tilojen hygienia- ja hoitotarvikkeet kuten wc-paperi, siivoustarvikkeet, pesuaineet ja pyykkihuolto, lakanat ja pyyhkeet sekä yhteiset harrastusvälineet ja saunat. Ylläpitokuluihin sisältyy myös Elma-Kodin laaja pihapiiri, jossa voi viettää aikaa ja ulkoilla ympäri vuoden. Pihapiirissä on muun muassa kotieläimiä ja oma keittiöpuutarha.

Laskutus

Elma-Koti laskuttaa omavastuumaksun asukkaalta yhdellä kuukausittaisella laskulla.

Tilapäinen asuminen

Lomien, omaishoitajan vapaiden sekä asumisvalmennusjaksojen hinnat sovitaan erikseen asumisen pituuden, tavoitteiden ja tuen tarpeen mukaisesti.

Tilapäisen asumisen ylläpitomaksu on 16,30€ / vrk.

Palveluseteli

Palveluseteli on kunnan myöntämä rahamäärä, jolla kuntalainen voi hankkia palveluita yksityiseltä yritykseltä tai yhdistykseltä. Pohjois-Karjalassa palvelusetelit haetaan Siun Sotelta. Siun Sote määrittää palvelusetelin arvon tuen tarpeen perusteella.

Kun palveluseteli on myönnetty, setelin käyttäjä saa itse päättää mistä tarvitsemansa palvelut hankkii. Esimerkiksi asuinpaikan saa valita itse, kunhan paikka on Siun Soten hyväksymä palveluntuottaja.

Elma-Koti on Siun Soten hyväksymä yksityinen palveluntuottaja eli palveluseteliä voi käyttää Elma-Kodissa asumiseen. Elma-Kodin palveluita voivat käyttää myös Siun Soten ulkopuolelta tulevat asukkaat tai lomailijat.

Onko palveluseteli sinulle uusi asia? Ota meihin yhteyttä soittamalla tai sähköpostilla, niin autamme ja kerromme lisää!

Toiminnanjohtaja
Marja-Leena Tuhkanen
040 867 3387
malla@elmakoti.fi