Elma-Koti – kehitysvammaisten hoitokoti

Elma-Koti on Joensuun Koverossa sijaitseva hoitokoti kehitysvammaisille. Hoitokodin kahdessa rakennuksessa Elmassa ja Elmerissä, on yhteensä 11 asuinhuonetta. Elma tarjoaa palveluasumista ja Elmeri tehostettua palveluasumista.

Elma-Kotiin voi päästä asumaan esimerkiksi hakemalla kotikunnalta palveluseteliä ja pyytämällä palveluohjaajalta asumista Elma-Kodissa. Elma-Koti on Siun Soten hyväksymä palveluntuottaja.

Palveluasuminen

Sekä Elmassa että Elmerissä voi asua vakituisesti. Hoitoa, ohjausta ja tukea on tarjolla asukkaan omien tarpeiden mukaisesti.

Palveluasumista tarjoavassa Elmassa on yksi palveluasumisen paikka asukkaalle, joka haluaa elää hieman itsenäisempää elämää Elmeristä saatavan tuen ja hoivan avulla. Elmasta käsin on mahdollista osallistua kaikkiin Elmerin päivätoimintoihin, ja tuetusti esimerkiksi harrastuksiin ja työelämään kodin ulkopuolella.

Tehostetun palveluasumisen Elmerissä keskiössä ovat voimien ja toimintakyvyn ylläpito sekä laadukas perushoito. Elmeri tarjoaa myös palliatiivista hoitoa. Elmerissä on vain vakituisia asukkaita.

Tällä hetkellä meillä on yksi vapaa vakituisen asumisen paikka Elmerissä. Olethan yhteydessä, jos olet kiinnostunut paikasta.

Maksut

Vakituisen asumisen hinta koostuu hoivamaksusta ja omavastuuosuudesta. Hoivamaksun maksaa asukkaan kotikunta. Hoivamaksua varten haetaan palveluseteli.

Asukkaan maksama omavastuu koostuu vuokrasta, ateriatarvikemaksusta sekä ylläpitomaksusta. Kehitysvammaisen asukkaan ei tarvitse maksaa palvelujen tuottamisesta eli työstä koituvia kuluja.

Vuokra

Vuokra sisältää asumisen yhden hengen huoneessa sekä käyttöoikeuden yhteisiin tiloihin. Oman huoneen voi sisustaa mieleisekseen. Vuokra sisältää myös lämmityksen, sähkön ja veden. Elma-Koti tekee asukkaan kanssa vuokrasopimuksen.

Ateriat

Elma-Kodissa on tarjolla viisi omassa keittiössä valmisteltua ateriaa päivässä. Ruoka on aina tuoretta ja valmistuksessa käytetään kotipuutarhan yrttejä ja vihanneksia. Ruokalistat suunnitellaan THL:n ravitsemussuosituksia noudattaen ja asukkaiden henkilökohtaiset toiveet ja mieltymykset huomioiden. Kahvit Elma-Kodissa keitellään tarpeen vaatiessa myös myöhään illalla.

Ateriatarvikemaksua ei veloiteta päiviltä, jotka asukas viettää muualla. Päiviltä, jolloin asukas on työ- tai päivätoiminnassa Elma-Kodin ulkopuolella, veloitetaan puolikas ateriatarvikemaksu. Elma-Kodissa huomioidaan erityisruokavaliot ja erityistarpeet.

Päivän ateriat:

  • aamupala
  • lounas
  • päiväkahvi/välipala
  • päivällinen
  • iltapala

Ylläpitokulut

Ylläpitokuluihin sisältyvät kodin yhteiset tarpeet ja palvelut, kuten internet-yhteys, yhteinen tv, puhelinkulut, yhteiset sanoma- ja aikakausilehdet, sisustustarvikkeet ja kodin pientarvikkeet, yhteisten tilojen hygienia- ja hoitotarvikkeet kuten wc-paperi, siivoustarvikkeet, pesuaineet ja pyykkihuolto, lakanat ja pyyhkeet sekä yhteiset harrastusvälineet ja saunat. Ylläpitokuluihin sisältyy myös Elma-Kodin laaja pihapiiri, jossa voi viettää aikaa ja ulkoilla ympäri vuoden.

Laskutus

Elma-Koti laskuttaa omavastuumaksun asukkaalta yhdellä kuukausittaisella laskulla.

Palveluseteli

Palveluseteli on kunnan myöntämä rahamäärä, jolla kuntalainen voi hankkia palveluita yksityiseltä yritykseltä tai yhdistykseltä. Pohjois-Karjalassa palvelusetelit haetaan Siun Sotelta. Siun Sote määrittää palvelusetelin arvon tuen tarpeen perusteella.

Kun palveluseteli on myönnetty, setelin käyttäjä saa itse päättää mistä tarvitsemansa palvelut hankkii. Esimerkiksi asuinpaikan saa valita itse, kunhan paikka on Siun Soten hyväksymä palveluntuottaja.

Elma-Koti on Siun Soten hyväksymä yksityinen palveluntuottaja eli palveluseteliä voi käyttää Elma-Kodissa asumiseen. Elma-Kodin palveluita voivat käyttää myös Siun Soten ulkopuolelta tulevat asukkaat tai lomailijat.

Onko palveluseteli sinulle uusi asia? Ota meihin yhteyttä soittamalla tai sähköpostilla, niin autamme ja kerromme lisää!

Toiminnanjohtaja
Marja-Leena Tuhkanen
040 867 3387
malla@elmakoti.fi